Gränslös samverkan bemannar svävare åt SSRS

Gränslös samverkan bemannar svävare åt SSRS

I november fick Gränslös samverkan förfrågan från Sjöräddningssällskapet (SSRS) om föreningen kunde hjälpa till och bemanna en Svävare med placering i Karlskrona. Farkosten är tänkt att användas vid akutsituationer då räddningshelikoptern inte är tillgänglig och isläget sådant att SSRS’s räddningskryssare inte kan ta sig fram. Mycket roligt att bli tillfrågade om att ta oss an ett sådant uppdrag. Efter en kort överläggning i styrelsen och en snabb inventering av föreningens medlemmar så tackade vi ja till uppdraget. Svävaren skall kunna användas i hela skärgården men primära uppdraget är att snabbt kunna få ut sjukvårdspersonal till Aspö som har flest bofasta, men Svävaren kan även ta sig ut till de yttre delarna av den östra skärgården.

Uppdraget:
Att med hjälp från SSRS utbilda 3 medlemmar till Svävarpiloter.
Piloterna skall ha jourgång på Svävaren när isläget är sådant att svävarresursen aktiveras.
Att inom 15 minuter kunna vara iväg med Svävaren ut i skärgården.

För att kunna få utbildas till svävarpilot så krävs att vederbörande har minst Kustskepparutbildning klass 8 eller maskinbefälsutbildning klass 8.

Utbildning:
Utbildningen av de 3 piloter har nu kommit igång och 11-12 januari hade vi nere SSRS svävare från Vadstena här i Karlskrona tillsammans med SSRS's instruktör som handledde utbildningen av piloterna. Övningarna genomfördes med gott resultat ute på vattnen runt Hasslö. I slutet av förra veckan så fick vi ner den svävare som kommer att vara stationerad här i Karlskrona, det är en likadan Svävare som den vi hade nere från Vadstena, med undantaget att denna är röd till färgen och ägs av Sjöfartsverket men är utlånad till SSRS. Nu kommer våra piloter att fortsätta att öva med svävaren på egen hand, för det krävs minst 30 timmar svävande tid per pilot innan de är klara, så håll utkik, eller spetsa öronen, för den hörs när den kommer.

I väntan på att isen lägger sig i skärgården så kommer man även att bedriva en del övningar på islagda sjöar i närområdet. Till helgen blir det samövning med SSRS uppe i Växjö på Helgasjön där isen nu börjar lägga sig.

Snabba fakta om svävaren:
2 mans besättning (pilot & assistent)
lastar 500kg inkl besättning.
Lyftmotor 20hp Briggs & Stratton
Drivmotor 4-cylindrig Rover på 100hp
Bränsleförbrukning 0,5-1 liter/distansminut (1852m)
Hastighet, ca 15 knop på vatten och över 30 knop på is.

Så med nytillskottet av Svävaren så utökar Gränslös samverkan sin ideella verksamhet till att även bemanna Svävar-resurs i östra Blekinge.

/Jonas Bärnheim
Ordförande gränslös samverkan