Mycket lyckad rangerövning (17/10)

Jörgen informerar om vikten av att säkra midjan på vagnen innan det är dax för praktik.

Vi var 25 personer som igår kväll träffades på Rosenholmsområdet i Karlskrona för att under ledning av kårchefen i FAK-Blekinge, Jörgen Svensson, få lära oss hur man rangerar bandvagnar på ett säkert sätt.

Jörgen instruerade hur man på olika sätt kan lasta upp bandvagn på lastväxlarflak respektive lastbilssläp och sedan hur bandvagnen skall förankras och lastsäkras.

Efter teoridelen så var det dax för deltagarna att öva på de olika momenten. Kan säga att det kräver lite träning att köra upp en en lastväxlare som bara är nedvikt, det är en brant backe och det kräver att man som förare är bestämd och arbetar med gas och brom för att motorn inte skall stanna pga soppatorsk. Ni som kört bandvagn i branta uppförslut vet vad jag menar. Verkligen bra träning.

Om man skall ta sig upp på ett högt lastbilssläp och det inte finns någon lastbrygga man kan använda så kan man med hjälp av bara sex lastpallar mycket enkelt, lugnt och fint klättra upp med hela ekipaget på släpet.

Flera av deltagarna från FAK var också mycket intresserade av att även engagera sig inom Gränslös samverkan, vilket är mycket glädjande.

/Jonas Bärnheim