Ledning av bandvagnar m.h.a. drönare

Test med värmekamera

Gränslös samverkan & FAK-Blekinge har vid flera tillfällen på senare tid övat att köra så kallad ”matta” för att lära ut och öva tekniken till både nya och gamla bandvagnsförare i föreningen. Tekniken med ”matta” används i snö eller i samband med skogsbränder för att då vika ner vegetationen för att bromsa eldens framfart.

I vår strävan att prova nya koncept och nya samverkanskonstellationer så har vi i helgen för första gången provat på att leda bandvagnarna från luften med hjälp av drönare. Scenariot är eftersök av person i oländig terräng. Drönarpiloten flyger över området och leder vagnarna via radiokommunikation.

Som ni kan se på filmen (i kommentarsfältet på Facebook, se länk nedan) så får man en väldigt fin överblick av området med drönaren. Genom att låta drönaren minska höjden där det ser intressant ut, får man en väldigt fin bild av området. Övningsområdet är rejält nerkört av den anledningen att det är här vi har tränat att köra matta tidigare. På ett av fotografierna ser ni hur det kan se ut från bandvagnen i tät vass som är över 2 m hög, vad ser man utan drönaren där?

Vi har även fått tillgång till en värmekamera och den togs också med ut i övningsterrängen denna dag för att utprova en vettig arbetsställning åt kameraoperatören. Vi kommer vid senare tillfälle att prova värmekameran i mörker och mot människor i olika positioner för att utröna räckvidder mm. Faller det väl ut kan den bli ett tillskott i eftersöksverksamheten. Vi ser fram emot fortsatta prov och försök med både drönare och värmekameran i den vårlika vintern i Blekinge. Än är det inte försent med ett ordentligt snöoväder innan skogsbrandssäsongen tar vid.

Rolf Svensson
Frivilliga automobilkåren Blekinge

Foto: Rolf Svensson
Drönarvideo & redigering: Åke Bergvall

Mer information om verksamheten finns att läsa på https://www.fak.se/karer/fak-blekinge

FACEBOOK https://www.facebook.com/FAKRiks/posts/1231423913723324